Actuele beleidscontext

Deventer woon- én werkstad

Deventer kent een groeiambitie van 11.000 woningen tot 2035 en koerst af op 110.000 tot 115.000 inwoners. Met de huidige 52.000 arbeidsplaatsen is er sprake van een verhouding van 2 inwoners op 1 arbeidsplaats. We willen de economische ambitie van Deventer tot 2040 in balans houden met de woningbouwambitie; Deventer als woon-én werkstad. Concreet betekent dit dat er 7.500 arbeidsplaatsen bij moeten komen. Dat komt neer op een gemiddelde groei van 1% (500 per jaar). De werklocaties in Deventer (bedrijven-en kantorenlocaties en de binnenstad) zijn goed voor 51% van het totaal aantal arbeidsplaatsen van de gemeente. Om in de pas te blijven met de groei van 7.500 dan gaat het om 3.800 arbeidsplaatsen die de werklocaties extra moeten gaan opvangen.
De extra ruimte die nodig is om de groei te accommoderen is niet alleen beschikbaar op de bestaande werklocaties. Vooral voor de meer ruimte-extensieve sectoren (industrie, bouw en logistiek) is nieuwe ruimte nodig. Deze creëren we door het beter benutten van de bestaande ruimte, door het veranderen van bestemmingen om andere typen bedrijven mogelijk te maken en door het zoeken naar nieuwe locaties in de gemeente.

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de strijd om de schaarse ruimte is het een stevige ambitie. Tegelijkertijd is er sprake van een aantrekkingskracht van onze stad op nieuwe bedrijven, en zijn er bedrijven in Deventer die duurzaam willen investeren. We werken daarom aan gebiedsprofielen van de diverse werklocaties om duidelijkheid te creëren over de gewenste ontwikkelrichting, die tevens als input voor de nog te schrijven omgevingsprogramma's dienen.
Naast de ruimtelijke component zetten we ons in voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Voor veel bedrijven is een tekort aan geschikt personeel de belangrijkste belemmering voor verdere ontwikkeling en om de slag naar de toekomst te kunnen maken. Binnen de meerjarige Deventer Human Capital Agenda (HCA) werkt de gemeente samen met de partners van het Deventer Economisch Perspectief (DEP) aan het vergroten van de beschikbaarheid van personeel voor de economische groeisectoren ICT, techniek, productie en logistiek. Maar ook de zorg en onderwijs komen aan bod. Daarnaast zetten we in op het versterken van de leercultuur binnen het bedrijfsleven, en talentontwikkeling voor transities op het gebied van klimaat, digitalisering en gezondheid. Het Deventer Ontwikkelkwartier (DOK) op het Gasfabriekterrein vormt hiervoor het fysieke loket.

Netcongestie

Het extra terugleveren en aanleveren van stroom vanuit het elektricteitsnetwerk van Enexis en Liander is in Deventer niet meer mogelijk voor grootverbruikersaansluitingen. Dit betekent niet alleen dat het grootschalig plaatsen van zonnepanelen niet meer mogelijk is, ook het leveren van extra stroom voor productieprocessen, nieuwe bedrijfsvestigingen of uitbreidingen van panden kan niet meer. Dit heeft grote gevolgen voor de economische ontwikkeling van bedrijvigheid in onze gemeente. Om de effecten van netcongestie tegen te gaan zet de gemeente Deventer samen met de netwerkbeheerders en partners volop in op het verzwaren van het netwerk en maatschappelijk prioriteren van de beschikbare stroom. Een belangrijk derde spoor is het zogenaamde 'verslimmen' van de beschikbare capaciteit. Dit moet ervoor zorgen dat we meer energie kunnen verbruiken en opwekken terwijl we gebruik maken van bestaande capaciteit. Samen met het DEP is een aanpak in uitvoering om bedrijven (op bedrijventerreinen) te helpen die een probleem hebben, omdat zijn geen grootverbruikaansluiting kunnen krijgen of hun opgewekte stroom niet kunnen terugleveren. Bedrijven worden bewust gemaakt van de gevolgen van netcongestie, terwijl tegelijkertijd oplossingen worden gezocht, bijvoorbeeld in de vorm van een smart energy hub. Hiermee kunnen bedrijven elkaar helpen bij het voorkomen van beperkingen door congestie. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, zoals een directe (elektriciteits)verbinding tussen bedrijven of het combineren van contracten tussen bedrijven over stroomvoorziening. In 2025 worden deze mogelijkheden verder verkend en worden bedrijven geholpen om een en ander te realiseren.