Actuele beleidscontext

Omgevingswet

De Omgevingswet is in werking getreden en we doen inmiddels ervaring op met het leveren van producten en diensten (bijvoorbeeld een omgevingsvergunning en het publiceren van een omgevingsplan) en de nieuwe werkprocessen en systemen. We zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is om deze producten en diensten te leveren. Ook informeren we de inwoners en initiatiefnemers welke dienstverlening en ondersteuning wij kunnen geven onder de Omgevingswet. We ontwikkelen het werken met de Omgevingswet verder door. De wet en bijbehorende kerninstrumenten bieden diverse mogelijkheden voor lokale afwegingen. Doordat in eerste instantie onder de nieuwe wet bestaande regels in stand blijven (de bruidsschat), kunnen we in de komende jaren werken aan de invulling van een eigen visie en deze vertalen in regels waar wij dat willen en in samenwerking met begrotingsprogramma's waaronder milieu, duurzaamheid en leefomgeving.

Actualisatie Omgevingsvisie

Onder de Omgevingswet is de omgevingsvisie het enige ambitiedocument voor de fysieke leefomgeving. De eerste Deventer Omgevingsvisie is in december 2019 vastgesteld. Deze visie gaan we actualiseren op deelvisies, plannen en bouwstenen die nadien ontwikkeld zijn en specifieker ingaan op thema's gezondheid, energietransitie en klimaatadaptatie. De actualisatie van de Omgevingsvisie wordt in samenhang voorbereid met de verkenningen ten behoeve van een integraal toekomstbeeld voor de ontwikkeling van Deventer. We zetten ook een stap in de doorontwikkeling van de vorm van de Omgevingsvisie in de geest van de Omgevingswet: digitaal, geografisch, toegankelijk en in samenhang. We zorgen ervoor dat we vóór de wettelijke deadline van 1 januari 2027 een geactualiseerde omgevingsvisie hebben die past binnen de uitgangspunten van de Omgevingswet.Voor de uitwerking van de omgevingsvisie biedt de Omgevingswet het instrument "programma in het kader van de Omgevingswet". We verkennen hoe we gaan werken met thematische en gebiedsgerichte programma’s in het kader van de Omgevingswet, zowel met de (binnenkort) verplichte als ook met de vrijwillige programma’s. Er wordt gewerkt aan twee pilotprogramma’s die in de Deventer Omgevingsvisie 2019 werden aangekondigd, te weten Gezonde leefomgeving en Voorzieningen.

Bouwstenen (Woonvisie, Visie Landelijk gebied, Herijking hoofdwegenstructuur, Groen blauwe Hoofdstructuur)

In het kader van het project Wonen Ruimte Stad hebben we in beeld wat mogelijke woningbouwlocaties kunnen zijn (fase 1), deze vertaald naar denkrichtingen (groeiscenario's)voor de stad en hierbij een afwegingskader opgesteld om concrete locaties te kunnen toetsen (fase 2). Afgelopen jaar is met Wonen Ruimte Stad een afwegingskader ontwikkeld. Vanuit de Compacte stad gedachte en met gezondheid als overkoepelend thema, wordt een aantal mogelijke woningbouwlocaties nader verkend en wordt fasering aangebracht. Deze opbrengsten worden meegenomen in het omgevingsvisietraject. Ook onderzoeken we de doelgroepen en hun woonwensen.
We actualiseren het instrumentarium dat hoort bij geactualiseerde Woonvisie en houden daarbij de focus op het betaalbare en middensegment, om juist die groepen wat ruimte te bieden. Bijzondere aandacht gaat bovendien uit naar het huisvesten van statushouders, vluchtelingen, arbeidsmigranten, en andere huisvestingsurgenten. We blijven ook inzetten op het realiseren van flexwoningen. Verder proberen we vooral jonge mensen aan onze gemeente te binden, mede met het oog op het versterken van de arbeidsmarkt.
We willen een bereikbare en leefbare gemeente zijn. Dat houdt in dat we gaan werken aan het versterken van onze hoofdwegenstructuur, en aan de fietsbereikbaarheid van Deventer. Dat draagt bij aan ons uitgangspunt om de binnenstad autoluw te maken. We gaan daarbij inzetten op parkeercapaciteit (Melksterweide, stationsomgeving, Roto-terrein) en zoeken naar een locatie voor een fietsenstalling in de binnenstad. We stimuleren nieuwe vormen van duurzame mobiliteit.
Veel aandacht zal uitgaan naar ons landelijk gebied. Langs alle kanten verhevigt de druk op de ruimte: bouwen van woningen, zoeken naar werkterreinen, ruimte voor natuur, water, energie, landschap etc. Bovendien vraagt een duurzame agrarische sector ook om de nodige ruimte. Dat maakt dat we bezig zijn met een visie op het landelijk gebied: wat kan de betekenis daarvan in de toekomst zijn?
We zien dat de behoefte aan ruimte in en om de stad toeneemt door o.a. beleidsambities vanuit de energietransitie, woningbouwontwikkeling en de economische ontwikkeling. Tegelijkertijd zijn ook ons groen, de natuur en waterstructuren belangrijk voor de leefomgeving en een kwaliteit om te behouden en te ontwikkelen. We gaan daarom onze kennis en informatie over groen-blauwe structuren inbrengen in het traject van de Omgevingsvisie.

Projecten

Het mogelijk maken van ontwikkelingen die mede verder vorm geven aan Deventer, vragen om een afweging van alle belangen die spelen in onze fysieke leefomgeving. We doen dat zorgvuldig en met behoud van de kwaliteiten en met onze inwoners samen. Dat is ook een van de rode draden uit het Bestuursakkoord 2022-2026, Dichtbij, Betrokken&Bevlogen. Samen met partijen uit de samenleving geven we invulling aan gebiedsontwikkelingen. We zien veel voormalige werklocaties (gedeeltelijk) van functie veranderen waardoor er mooie woongebieden kunnen ontstaan, of juist een menging van wonen, zorg, werken, leren en ontspannen. De gemeente is daarbij verantwoordelijk voor het creëren van een goed leefklimaat. We maken daarover afspraken met ontwikkelende partijen (ook over realisatietermijnen) en spreken daarover met de directe omgeving (participatie). De gemeente blijft daarbij publiekrechtelijk verantwoordelijk voor het al dan niet doorgaan van een project. Mooie actuele voorbeelden zijn de ontwikkelingen op en rondom het Havenkwartier en de voormalige Tapijtfabriek.