Actuele beleidscontext

In 2025 wordt - in afwachting van het vaststellen door de raad van de Cultuurvisie en Uitvoeringsprogramma 2025-2028- ingezet op de uitgangspunten uit de Cultuurvisie en Uitvoeringsprogramma 2021-2024. Culturele instellingen die meerjarig gesubsidieerd worden zullen op basis van de Cultuurvisie 2021-2024 hun subsidie over 2025 toegekend krijgen. Na vaststelling door de raad van de Cultuurvisie 2025-2028 kunnen betreffende instellingen een subsidie aanvragen voor de periode 2026-2028 op basis van de beleidsdoelen zoals geformuleerd in de Cultuurvisie 2025-2028.

Binnen de programmalijn “Podiumkunsten en evenementen” nemen Deventer Schouwburg en Burgerweeshuis een belangrijke positie in. Beide instellingen worden in hun functioneren belemmerd door knelpunten in de huisvesting. Knelpunten waarvoor diverse oplossingen zijn gezocht. Binnen het project Podiumkunsten onder één dak is voorzien in huisvesting voor zowel Deventer Schouwburg als Burgerweeshuis en krijgen ook cultuureducatie, -participatie én talentontwikkeling fysiek de ruimte. Verkend wordt of de geformuleerde ambities in het project met beoogde culturele partners gerealiseerd kunnen worden binnen de kaders die de raad daarvoor heeft gesteld.

Evenementenbeleid: in 2024 zijn in opdracht van de raad de technische locatieprofielen opgeleverd en zijn de knelpunten m.b.t. evenementen in kaart gebracht. Deze knelpunten hebben tot een aantal aanbevelingen geleid. In 2025 zal op basis van deze aanbevelingen het Evenementenbeleid herijkt worden. Hiervoor is incidenteel budget beschikbaar gesteld. Het nieuwe evenementenbeleid zal gericht zijn op het behouden van de positionering van Deventer als evenementenstad. Vraagstukken rondom toegankelijkheid van de evenementen en jongerenbereik worden in het nieuwe evenementenbeleid geadresseerd.

In 2025 gaat de nieuwe Bibliotheekwet van kracht en geldt een zorgplicht waardoor gemeenten de wettelijke taak hebben om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. In Deventer is deze toegang goed geborgd, wel zien we kansen om verder in te zetten op de samenwerking tussen gemeente en bibliotheek te versterken met een gezamenlijke publieke agenda, onder meer op het gebied van taal- en leesbevordering, informatievoorziening, digitale geletterdheid, educatie en persoonlijke ontwikkeling.

Om de wettelijke taken archeologie op een minimaal niveau te kunnen uitvoeren wordt vanaf 2025 0,7 fte aan extra capaciteit ingezet. Deze extra inzet is nodig door de hoge ruimtelijke ambitie van de gemeente en draagt mede bij aan: Het borgen van het bestaande archeologiebeleid in bestemmings- en omgevingsplannen; De toetsing van omgevingsvergunningaanvragen; De doorlopende positionering van archeologie in het toetsingstraject.

In 2025 restaureren we de Cobercoschoorsteen. De schoorsteen is een landmark voor Deventer en draagt het verhaal van de zuivelindustrie dat eveneens verteld wordt. Ook de restauratie van de sluis in het Sluiskwartier krijgt vorm in 2025 evenals het nog te realiseren kunstwerk voor het Sluiskwartier.

Met de eigenaren van religieus erfgoed bespreken we de resultaten van de pilots die uitgevoerd worden in het kader van het (in 2024 vastgestelde) uitvoeringskader “Religieus Erfgoed”.