Uitvoering
Er wordt op allerlei manieren hard gewerkt om de ambities van Deventer te halen. In 2023 zijn 477 woningen gebouwd. Dat is meer dan de jaren ervoor maar om de ambities te halen richting 2025 zullen we naar ongeveer 700 per jaar moeten. Dit wordt gedaan door projecten waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft en wordt ook gedaan in projecten waar de gemeente zelf de grondpositie heeft. Bij deze projecten wordt een grondexploitatie vastgesteld door de gemeenteraad. Hieronder een overzicht van de lopende grondexploitaties en grondexploitaties die naar verwachting in 2025 en later aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden
Lopende grondexploitaties woningbouw:
- Eikendal
- Centrumplan Bathmen
- Gasfabriekterrein
- Clusterhavenkwartier (Havenkwartier kop en haveneiland, Havenkwartier Silo gebied)
- Lettele woningbouw
- Loo woningbouw
- Steenbrugge
- Shita-Locatie
- Sluiskwartier
- Van Heetenlocatie
- Winkelcentrum Keizerslanden / Roelandt flatlocatie
- Wijtenhorst / Douweler leide
- Tuinen van Zandweerd
Nog vast te stellen grondexploitaties:
- Woningbouw Melchior van Brielstraat, Diepenveen (verwachte vaststelling 2025 / gelijktijdig vaststelling omgevingsplan)
- Woningbouw Okkenbroek (verwachte vaststelling 2025 / 2026)
- Hagevoorde (verwachte vaststelling 2024 / 2025)
- De Marke Noord (verwachte vaststelling nog niet bekend)
- Wittestein (grondexploitatie of losse grondverkoop)
WVG: Op een aantal locatie is voorkeursrecht gevestigd. Dit zijn:
- Wechelerhoek (grondexploitatie 2026 / 2027)
Het ontwerp-omgevingsprogramma geeft een doorkijk voor het gebruik van de fysieke leefomgeving in de Wechelerhoek voor de middellange termijn tot de periode 2028 - 2035. Het doel van het ontwerp-omgevingsprogramma is om het gebied te ontwikkelen naar een gebied met stedelijke voorzieningen en 1.200 tot 1.600 woningen. - Haveneiland (woningbouw)
Op Haveneiland is WvG gevestigd hieris een mix van woon, werk, maatschappelijke en culturele functies voorzien. - Baarlehoek (3e hoogspanningstation/ energietransitie )
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 2 juli 2024 besloten tot de vestiging van een voorkeursrecht op de gronden in Baarlerhoek-Zuid. - Piekfijnplein (herstructurering)
Lopende grondexploitaties bedrijventerreinen, werklocaties en overig:
- Bedrijvenpark A1
- Cluster Stadsentree (Teugseweg / gasfabriek terrein)
- Hanzeweg
- Westfalenstraat
De uitgifte van gronden in het westelijke deel van het A1 Bedrijvenpark worden in 2025 voortgezet. Er is voldoende interesse in kavels. De grootste uitdaging ligt momenteel in zoeken naar een oplossing van de energiecongestie door middel van een energiehub. Het Gasfabriekterrein is een kansrijk gebied voor startups en hoogwaardige, innovatieve en duurzame bedrijvigheid. Bij zowel het gasfabriek als A1 Bedrijvenpark zijn de komende jaren nog een aantal kavels beschikbaar. Daarna zal gezocht moeten worden naar nieuwe locaties.
Modernisering en herinrichting van de oudere bedrijventerreinen Kloosterlanden en Bergweide kunnen belangrijke impulsen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefbaarheid geven. Mogelijk kan het grondbeleid hier een faciliterende en stimulerende rol spelen. Momenteel is de gemeentelijke rol hierbij met name faciliterend en loopt de samenwerking via DEP.
Een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de Poort van Deventer is de verkeersontsluiting. Voordat de locatie ontwikkeling Teugseweg verder vorm kan krijgen dient eerst dit knelpunt te worden opgelost. Hiervoor wordt in 2024 / 2025 het trace vastgelegd. Naast het vastleggen van het tracé is de aanleg van ontsluiting ook urgent. Hier zijn op dit moment nog geen middelen voor.
De kansen en risico’s die horen bij grond- en vastgoedinvesteringen, hebben invloed op de algemene financiële positie van de gemeente. Dit beschrijven wij jaarlijks bij de Jaarrekening in het Meerjarenperspectief grondzaken (MPG).